Ako na nekom od vecih internet pretrazivaca pokusate da pronadjete stranice posvecene prigovoru savesti, kao rezultat cete dobiti negde preko 1.000.000 stanica koje mozete posetiti. Da bi smo vam pomogli da lakse nadjete stranice koje su bas posvecene prigovoru savesti (a ne samo da se ovaj pojam na njima pominje) za pocetak vam preporucujemo sledece adrese:

 

http://www.yucom.org.yu

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) je osnovan novembra 1997. godine kao strucno, dobrovoljno, nevladino udruzenje gradjana okupljenih radi zastite i unapredjenja ljudskih prava prema opsteprihvacenim civilizacijskim standardima, medjunarodnim konvencijama i domacem pravu. Komitet se angazuje na unapredjenju ideja i prakse postovanja ljudskih i gradjanskih prava i sloboda, sirenju znanja o njima, pruzanju pravne pomoci onima cija su prava ugrozena, razvijanju saradnje sa udruzenjima i organizacijama koje se bave unapredjenjem gradjanskih, politickih, ljudskih i sindikalnih sloboda i prava i na organizovanju drugih aktivnosti kojima se ostvaruju ciljevi Komiteta

http://www.zamirnet.hr/unija47/

Antiratna kampanja Hrvatske (ARK) osnovana je u julu 1991. u Zagrebu. Grupa osnivaca sastojala se od ljudi vec ukljucenih u razne drustvene pokrete (vezano uz okolis, ljudska prava, zenska pitanja, mir i duhovne vrednosti). Iz Udruzenja gradjana osnovanog u julu 1991., Antiratna kampanja Hrvatske je izrasla u mrezu od 25 nezavisnih, nevladinih, nestranackih i neprofitabilnih organizacija/grupa/projekata koji/e rade na zastiti i promociji ljudskih prava, zenskih ljudskih prava, razvoju i promociji mirovne politike, prigovoru savesti, mirovnom obrazovanju, promociji nenasilja i sirenja kulture nenasilija, povratku izbeglica i prognanika, humanitarnim radom, psiholoskoj pomoci za razlicite ugrozene drustvene skupine u Hrvatskoj.

http://www.wri-irg.org/

War Resisiters' International je medjunarodna mreza osnovana 1921. godine i pociva na osnovnoj deklaraciji koja glasi “Rat je zlocin protiv covecnosti, i stoga ja sam odlucan/na da ne podrzavam bilo kakav oblik rata i da se borim za prestanak svih uzorka rata”. Cilj WRI-a je da da promovise nenasilje i da podrzava i povezuje ljude koji odbijaju da uzmu ucesce u ratu i pripremama za rat.

http://www.peacenews.info/peacenews.html

Peace News je glasilo WRI-a

http://www.uv.es/~calminyan/

MOC (Pokret za progovor savesti) je sigurno jedna od najaktivnijih i najvaznijih organizacija koja se bavi prigovorom savesti. Navedena adresa je stranica MOC-a iz Valensija a odatle se mozete linkovati i na ostale lokalne podruznice MOC-a sirom Spanije. Oni su grassroots organizacija koja organizuje konkretne akcije protiv svakog oblika militarizma i veoma su aktivni po pitanju totalnog prigovora (obijanja bilo kakve vrste sluzbe).

http://www.connection-ev.de/

Connection e.V. je nemacka nevladina organizacija koja se zalaze za prestanak obavezne vojne sluzbe. Svoj rad posvecuju pomaganju dezerterima i prigovaracima savesti koji su napustili svoje zemlje zbog rata ili mobilizacija i pruzaju im kako pravnu, tako i druge vrste pomoci.

http://www.objector.org/

Centralni komitet za prigovor savesti je americka organizacija koja podrzava i promovise individualni i kolektivni otpor ratu. Od svog osnivanja 1948. pomaze ljudima koji su na bilo koji nacin bili uvuceni u ratove i vojsku protiv svoje volje. Bili su veoma aktivni tokom vijetnamskog rata, a ostali su aktivni i nakon ukidanja obavezne vojne sluzbe u SAD. Oni su neprofitna i nezavisna organizacija koja se delom finansira i od prigovora savesti na porez za vojsku. Trenutno vode nekoliko kampanja kao sto su Militarizam (Vojska) van skola, SOS telefon za vojnike koji traze prigovor savesti i slicno.

http://www.eurplace.org/orga/ebco/

http://www.terra.es/personal/beoc.ebco/

Glavni cilj Evropskog biroa za prigovor savesti (EBCO-a) je da promovise prigovor savesti na vojnu sluzbu kao fundamentalno ljudsko pravo, na nivou drzava, ali i na medjunarodnom nivou. EBCO je istovremeno i medjunarodna mreza koja okuplja nacionalne organizacije za prigovor savesti iz svih evropskih zemalja. Kao jedan od glavnih metoda koriste lobiranje u parlamentima evropskih zemalja, a isto tako i u Evropskom parlamentu.

http://www.gsoa.ch/inhalt.php

Gruppe fuer Schweiz ohne Armee je veoma aktivna grupa iz Svajcarske koja za krajnji cilj ima da se ova zemlja pretvori u potpuno demilitarizovanu zonu. Koristeci zakonske mogucnosti ove zemlje oni organizuju referendume na kojima gradjani mogu da se izjasne o svom predlozima vezanim za odbrambeni sistem Svajcarske.

http://www.amnesty.org/

Amnesty International je pokret koji podrzava i pokrece kampanje koje se ticu svih prava koja se spominju u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima. Imajuu preko milion individualnih clanova sirom sveta. Organizuju kampanje za zatvorene prigovarace savesti, protiv ukidanja smrtne kazne, protiv mucenja i drugih oblika loseg ophodjenja prema zatvorenicima. . .

http://www.ppu.org.uk/

Peace Pledge Union je bitanska organizacija koja se bavi mirovnim aktivizmom i prigovorom savesti. Iako u Britaniji obavezna vojna sluzba ne postoji vec vise od 50 godina, Peace Pledge Union je pokretao i ucestvovao u raznim kampanjama, kao sto je kampanja za preusmeravanje dela poreza koji ide vojsci mirovnoj kampanji po izboru gradjana/gradjanke.

Na adresi: http://www.ppu.org.uk/learn/infodocs/cos/st_cos_intro.html

mozete naci istorijat prigovora savesti u Biraniji za vreme I i II svetskog rata, sa obiljem licnih primer prigovaraca savesti tog vremena.

http://www.jewishpeacefellowship.org/Objection.htm

http://www.new.profile/english/

Izrael je zemlja koja ima velik broj totalnih prigovarca koji odbijaju  da budu regrutovani. Na ovim stranicama se mogu naci spiskovi svih prigovaraca koji se trenutno nalaze u zatvorima ili kojima se trenutno sudi, kao i adrese na koje se mogu uputiti protestna pisma. 


/ POCETNA / SUDBINA / ZAKON / PARAGRAFI / KNJIGA I SVECE / HRVATSKA / KORAK ISPRED /

/ ISTORIJA PACIFIZMA / AVGANISTAN / 11. SEPTEMBAR / JA, TI, MI... / GRICKAJMO ISTINU /

/ DOMINION SMRTI / DESET MITOVA / VEGETARIJANSKI RECEPTI / P.S. NA INTERNETU /