JA, TI, MI ZA KULTURU RAZLIKE

 Napisala: Lusi Iragavej

Sta znaci zahtev za jednakoscu zena? Ako to znaci da treba prevazici potcinjenost zena u odnosu na muskarce, onda taj zahtev ima oslobodilacki karakter. Ali ako znaci da se polna razlika treba neutralisati, onda bi njegovo ispunjenje predstavljalo kraj ljudske vrste. Ukidanje polne razlike jeste genocid: ljudska vrsta postoji na osnovu razlike musko-zensko.

Razlika musko-zensko ne znaci, medjutim, opravdanje patrijahalnosti: nadredjenosti muskaraca zenama i podcinjavanja zena muskarcima. Uravnotezenje moci dvaju polova jeste pitanje najobicnije drustvene pravde. A tog uravnotezenja ne moze da bude dok se ne prizna kulturna vrednost zenske posebnosti.  Zene su drugacije, razlicite od muskaraca i one se ne smeju izjednacavati s muskarcima time sto bi se odricale svoje razlicitosti, nego ta razlicitost mora da se postuje u jednakoj meri u kojoj se postuje muska posebnost.

To pretpostavlja promenu kulturnih vrednosti: uspostavljanje kulture zasnovane na postovanju razlika. Zene moraju prepoznati svoju razlicitost, a ne negirati svoj pol i rod. U protivnom ce one izgubiti svoj identitet. A taj identitet odre|en je upravo polnoscu u koju spada seksualnost u uzem smislu. Oslobodjena zena ne treba da bude aseksualno ili polno neutralno bice.

Uzrok drustvenih nepravdi ne svodi se na ekonomiju. Mi nemamo potrebu samo za jelom, odevanjem i stanovanjem. Prva i osnovna potreba jeste poteba za ljudskim dostojanstvom za svakoga. Pravo na ljudsko dostojanstvo uvazava razlike. Ljudska bica nisu ni ista ni jednaka, a ne bi ni bilo dobro da jesu. To posebno vazi kada je rec o polovima. Da bi se uspostavila pravda potrebno je menjati zakone, jezik i shvatanje istine i vrednosti. Time se uspostavlja kultura postovanja razlika. Pravedna raspodela jezika i moralnih pravila podstice postovanje razlika nasuprot bilo kakvoj vrsti diskriminacije (posebno nasuprot dominantne patrijahalne kulture i patrijahalnog poretka, koji potcenjuju zensku razlicitost). Bez ukidanja patrijarhata nema ekonomske pravde - i obratno.

Jedna od razlika izmedju muskaraca i zena jeste razlika u jeziku (Ja sam bio, ja sam bila) uz dominaciju muskog jezika u opstoj komunikaciji (Oni su vencani, itd.). Oslobodjenje zena zahteva upotrebu jezika koji nece biti podvrgnut pravilima sto potcinjavaju zenski pol ili neutralisu polnu razliku. U svom govoru zene se cesce od muskaraca obracaju polno odredjenim sagovornicima i daju konkretne osobine stvarima i mestima, dok su muskarci u tom pogledu mnogo neodredjeniji i svet je za njih najcesce skup apstraktnih nezivih stvari, odsecenih od svih telesnih korena, kosmickog okruzenja i odnosa prema zivotu.

Priznanje razlicitosti zene u odnosu na muskarca jeste pretpostavka priznavanja jednakih drustvenih i politickih prava zena i muskaraca. Drustvena pravda moguca je samo tako da se zenama daju subjektivna i objektivna prava prilagodjena njihovim polno odredjenim telima, posebno kada je rec o pravu na zivot (samo zene mogu da radjaju). Ljudski rod se sastoji od muskaraca i zena i prava treba odrediti primereno razlici njihovih identiteta.


/ POCETNA / SUDBINA / ZAKON / PARAGRAFI / KNJIGA I SVECE / HRVATSKA / KORAK ISPRED /

/ ISTORIJA PACIFIZMA / AVGANISTAN / 11. SEPTEMBAR / JA, TI, MI... / GRICKAJMO ISTINU /

/ DOMINION SMRTI / DESET MITOVA / VEGETARIJANSKI RECEPTI / P.S. NA INTERNETU /