KNJIGA I SVECE U SLAVU ZRTAVA RATA

Napisao: Bojan Toncic

Na platou izmedju Starog dvora i zgrade Predsednistva Srbije zasvetleo je sedmog februara plamen vostanica da podseti na ritualni cin protesta kojim su beogradski pacifisti pre deset godina uporno, hrabro, donkihotovski pokazivali drugo lice Srbije. Decenija nas deli od tih protesta a jos su sveza secanja na tadasnju atmosferu bolnog saucesca sa zrtvama jednog su-manutog rata, iskazivanja prkosa gospodarima nasih sudbina, ciji se sledbenici nisu libili da fizicki nasrnu na ucesnike protesta.

Povodom godisnjice paljenja sveca za sve poginule u ratu izdat je reprint knjige epitafa "Grobnica za Miroslava Milenkovica", zapisa o ratu i miru koje su ostavili ucesnici antiratnih manifestacija i gradjani Srbije (izdanje potpisuju UJDI, Helsinski par-lament gradjana, Helsinski komitet, Zenski lobi, SDSS i Centar za antiratne akcije, predgovor su napisali Natasa Kandic, Primoz Bebler i Ivan Colovic.  

Samoubistvo Miroslava Milenkovica, gradjevinskog radnika iz Gornjeg Milanovca, rezerviste Jugoslovenske narodne armije, jedan je od brojnih dogadjaja koji su na simbolican nacin obelezili ratove u bivsoj Jugoslaviji. Milenkovic se ubio 20. septembra 1991. godine, na socnoj pijaci u [idu, izmedju dve grupe rezervista, jedne koja je odbijala da ide na front, i druge koja se spremala na put u neizvesnost. "Reprint izdanje ove knjizice posvecujemo uspomeni na nasu prijateljicu Biljanu Jovanovic (1953 - 1996.) koja je sa nama pripremala za stampu njeno prvo izdanje i napisala uvodnu belesku", zapisali su priredjivaci.

Obelezavanju godisnjice paljenja antiratnih sveca nije prisustvovalo mnogo sveta, stavise bilo je obeshrabrujuce malo ljudi. Ali, od onih kojima bi neizostavno trebalo ubeleziti neopravdani izostanak, pomenimo ovom prilikom predstavnike vlasti. I oni koji su pre deset godina dolazili da paljenjem sveca iskazu svoj politicki i moralni stav - sada su imali preca posla. Jos jedan dokaz da postmilosevicevska vlast u Srbiji nema dovoljno motiva da nacini temeljni raskid sa politikom rata, mrznje, ksenofobije...

 


/ POCETNA / SUDBINA / ZAKON / PARAGRAFI / KNJIGA I SVECE / HRVATSKA / KORAK ISPRED /

/ ISTORIJA PACIFIZMA / AVGANISTAN / 11. SEPTEMBAR / JA, TI, MI... / GRICKAJMO ISTINU /

/ DOMINION SMRTI / DESET MITOVA / VEGETARIJANSKI RECEPTI / P.S. NA INTERNETU /